Τόποι, μέρη, χώροι

Αρχαία Λατώ

 Μόλις περάσεις την πύλη της, σε προτρέπει να ανοίξεις τα μάτια και την ψυχή σου για να την γνωρίσεις. Να παρατηρήσεις λεπτομερώς κάθε σημείο της.  Το οχυρωματικό τείχος της, τα σκαλοπάτια που σε μεταφέρουν στην αγορά, στο πρυτανείο και σε όλους τους χώρους της. Τα βουνά τριγύρω. Αν σταθείς τυχερός, ίσως κάποιος αετός σε εποπτεύει από ψηλά, συνοδεύοντάς σε στην πορεία σου.

Εικάζεται πως, το όνομά της το πήρε από την Λητώ(Λατώ στον Δωρικό τύπο), μητέρα του Απόλλωνα και της Άρτεμις. Και έτσι όπως είναι χτισμένη ανάμεσα σε δύο λόφους, θαρρείς πως οι λόφοι είναι οι δύο θεοί και η μάνα τους στο διάσελο, ανεβαίνοντας στις πλαγιές τους, σαν να τους αγκαλιάζει.

Όταν ανέβεις στον βόρειο και πιο ψηλό λόφο, κοντοστέκεσαι καθώς ανοίγεται μπροστά σου, όλη η περιοχή, το οροπέδιο, τα γύρω χωριά και ο κόλπος, αποδεικνύοντας την στρατηγική σημασία της θέσης της. Επιπλέον από εκεί παρατηρείς την πόλη συνολικά, διακρίνεις την αρχιτεκτονική της.  Λίγα τα στοιχεία για ετούτη την τόσο καλοδιατηρημένη αρχαία πόλη.

Πόλη σημαντική, με ιδιαίτερη δύναμη στην περιοχή. Τώρα κείτεται σαν λείψανο, ερειπωμένη, ξεχασμένη! Απόλυτη ησυχία επικρατεί! Μόνο ο αέρας ακούγεται! Η δύναμή της όμως εκπέμπεται ακόμη και τώρα, σε όλον τον χώρο. Μπορείς αμέσως να νιώσεις την ενέργειά της και της αφοσιώνεσαι, την εμπιστεύεσαι να σε οδηγήσει προκειμένου να την γνωρίσεις καλύτερα.

Έτσι φαντάζεσαι την εποχή που η πόλη ήκμαζε. Τους Λατίους στην καθημερινή τους ζωή, στα μαγαζιά και τα εργαστήριά τους. Στην αγορά που καταλαμβάνει την κεντρική θέση της πόλης, τον ναό σε όλο του το μεγαλείο, το θέατρο να πλημμυρίζει με κόσμο που θα παρακολουθήσει κάποια τραγωδία ή κωμωδία!

Εναρμονισμένη με την φύση, μοιάζει σαν να ήταν εκεί από πάντα! Δυναμική, όμορφη, στοργική, προστατευτική, όλα τα χαρακτηριστικά μιας μάνας! Ίσως το όνομά της να βασίζεται σε αυτά τα χαρακτηριστικά, ίσως έτσι να ήταν η Λητώ!

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Η αρχαία Λατώ, βρίσκεται στον νομό Λασιθίου, 3 χλμ από το ορεινό παραδοσιακό χωριό Κριτσά. Εάν θέλετε να την επισκεφθείτε καλό είναι να έχετε όχημα, ειδάλλως το λεωφορείο από Άγιο Νικόλαο σας αφήνει στην Κριτσά και παίρνετε τον δρόμο προς τον αρχαιολογικό χώρο με τα πόδια(ταξί δεν βρίσκονται στην περιοχή). Υπάρχουν πινακίδες που θα σας κατατοπίσουν. Απαραίτητος εξοπλισμός σε αυτήν την περίπτωση(ειδικά αν την επισκεφθείτε καλοκαίρι) είναι, ένα καπέλο, αντηλιακό, νερό και άνετα υποδήματα.

Αρετή Νασιάκου

2 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *