Τόποι, μέρη, χώροι,  Φύση

ΜΑΥΡΟΒΙΡΟΣ

Μετά από το σύντομο κατηφορικό μονοπάτι φανερώνονται, ανάμεσα σε δέντρα και βράχους, τα γαλαζοπράσινα νερά που πέφτουν ευγενικά από τον μικρό καταρράκτη και σχηματίζουν τον Μαυροβιρό.

Στο άκουσμα της ζοφερής ονομασίας, θαρρείς πως θα αντικρίσεις ερεβώδη ύδατα, άβατα, απλησίαστα. Τρομακτικό περιβάλλον και οντότητες κακές που βγαίνουν από την αφάνεια. Αντ’ αυτού, ηρεμία σε κατακλύζει από το τοπίο και ανάγκη υπέρτατη γεννιέται, που σε σπρώχνει να κολυμπήσεις στα νερά του.

Εν τέλει συμπεραίνεις πως το όνομά του γεννήθηκε από φόβο. Φόβο της απέραντης ομορφιάς, που μόνο κάτι υπερφυσικό ή κάτι υποχθόνιο θα μπορούσε να δημιουργήσει, προκειμένου να πλανέψει ανθρώπους και αποσβολωμένους να τους παρασύρει στον άγνωστο, δικό του κόσμο.

Καθώς χαλαρώνεις στα δροσερά νερά του, η ματιά σου πλανιέται στον γύρω χώρο, στο βουνό που σε περικυκλώνει, σαν να σε επιτηρεί, αποζητώντας να σεβαστείς την γη του. Στο ατελείωτο πράσινο που κυριαρχεί και σμίγει με το καφέ του εδάφους και το άσπρο των βράχων.

Ο παφλασμός του νερού που γεμίζει αδιάκοπα τον Μαυροβιρό, είναι ο μόνος ήχος που ακούγεται. Κλείσε τα μάτια, άφησέ τον να σε φέρει μέσα στα μυστικά του. Τότε υπόκωφοι ήχοι θα φτάσουν στα αυτιά σου. Ξωτικά ή δαιμόνια που θέλουν το κακό σου; Νεράιδες που σε κρυφοκοιτούν και γελούν, αναμένοντας να φύγεις μόλις πέσει το σκοτάδι, για να βγούνε στο φεγγαρόφωτο και να αρχίσουν τα παιχνίδια τους; Ενδότεροι ήχοι της μάνας φύσης, που κρύβουν όλη την μαγεία της!

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Μαυροβιρός βρίσκεται κοντά στο χωριό Κρυονέρι(παλιά ονομασία Λίμποβο) Φιλιατών, στον νομό Θεσπρωτίας.

Αρετή Νασιάκου

2 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *